Salam,
Menyempatkan diri untuk mengentri di petang selasa yang nyaman ini..cewahh!! Ok.. disebabkan ada sedikit kelapangan weekend yang lalu.. aku sempatlah buat aktiviti membaking.. dan cubaan kali pertama Red Velvet cupcake makcik menjadi.. Alhamdulillah.senang je rupa nak buat cik velvet ni.. bila mula-mula tengok resipi letak cuka ni cuak la jugak kan...
Resipi ni aku rujuk kat blog otai kak Zu...Semanis Gula. Yang kurang menjadik ialah aku punya cream cheese mungkin sebab x pukul lama or nozzle yg aku guna untuk deco tu nozzle murahan sebab tu bunga dia tak menjadik.. apa2 pun... memang sedap... walopun deconya ala2 x siap he he...
Resipi ni aku copy paste aje dari blog Kak Zu.. terima kasih ye Kak Zu sebab tak lokek berkongsi ilmu di blognya..
BAHAN BAHAN
5 biji telur
370 gm gula castor ~ 2 cawan
250 gm mentega
340 gm tepung naik sendiri ~ self raising flour ~ 3 cawan ~ ayak
20 gm coco powder ~ 2 sudu makan ~ ayak
1 cawan buttermik ori macam
4 sudu makan bright red
1 tsp baking powder
1 tsp cuka makan
CARA CARA
Ayak tepung dan koko powder
Satukan buttermilk dan kaler bright red
Putar mentega dan gula castor hingga kembang dan gebu
Masukkan telor 1 persatu ~ kocok dulu telor tuu ye satu satu ~ supaya kek halus
Masukkan tepung bercampur koko powder berselang seli ngan buttermilk
Akhir sekali masukkan campuran baking powder dan cuka makan
Masukkan adunan merah menyala tu dalam paper cup size M
Timbang 35 gm setiap satu
Bakar kapkek selama 30 minit pada suhu 180 C,
KRIMCHEESE
250 cheese
130 gm gula icing ~ ayak
130 gm butter
Satukan kesemua bahan dan putar sebati sahaja.
5 biji telur
370 gm gula castor ~ 2 cawan
250 gm mentega
340 gm tepung naik sendiri ~ self raising flour ~ 3 cawan ~ ayak
20 gm coco powder ~ 2 sudu makan ~ ayak
1 cawan buttermik ori macam
4 sudu makan bright red
1 tsp baking powder
1 tsp cuka makan
CARA CARA
Ayak tepung dan koko powder
Satukan buttermilk dan kaler bright red
Putar mentega dan gula castor hingga kembang dan gebu
Masukkan telor 1 persatu ~ kocok dulu telor tuu ye satu satu ~ supaya kek halus
Masukkan tepung bercampur koko powder berselang seli ngan buttermilk
Akhir sekali masukkan campuran baking powder dan cuka makan
Masukkan adunan merah menyala tu dalam paper cup size M
Timbang 35 gm setiap satu
Bakar kapkek selama 30 minit pada suhu 180 C,
KRIMCHEESE
250 cheese
130 gm gula icing ~ ayak
130 gm butter
Satukan kesemua bahan dan putar sebati sahaja.
Jom kita layan gambar... Maaflah step2 dari mula sampai akhir tak dan nak snap gambar sebab makcik dok kusyuk membuat dan bila cupcakes da siap je baru sempat nak amik gambor...
Aku guna cream cheese brand Tatura sebab murah sikit dari brand lain.
Cupcake da siap dibakar..merah menyala.. pewarna aku guna pewarna merah strawberry sebab tak jumpa pun dekat bakery tpt aku tu bright red. Tapi menyala jugak la jadinya...
Lagi cupcakes... ha ha ada tinggi ada rendah..belasah aje lah..
Tadaa...dah siap dengan cream cheese..tabur sikit serdak2 kek kat atas tu kasi dramatik skit..he he
zoom sikit cream cheese mak cik ni...
agak-agak terliur tak?? Sedap tau... bagi sikit kat pengasuh anak, akak tu siap mintak resipi lagi... boleh kak no hal... benda yang baik elok dikongsi-kongsi kan?? Dapat pahala...
Ehem-ehem...lepas ni boleh amik tempahan agak2 nye... ha ha..
hmmm... ada lagik projek tak siap ni nak buat sample kek lapis... wah wah..itu memang kepakaran mak cik..dah lama tak amik tempahan sebab sibuk dengan anak2..sekarang anak2 dah besar boleh la kot sikit2.. weekend ni nak buat kek lapis plak... Insya Allah!!!
No comments:
Post a Comment